Oxymel - co to właściwie jest ? Otóż w małym uproszczeniu, Oxymel to nic innego jak po prostu "kwaśny miód", którego podstawę stanowią dwa produkty fermentacji, to jest miód i ocet oraz zioła. Ten wzmacniający organizm eliksir znany i powszechnie stosowany był już w antyku. W średniowiecznej Europie do jego popularyzacji przyczyniły się klasztory. Dziś, odkryty na nowo, zyskuje coraz szersze grono zwolenników; zwłaszcza, że bardzo łatwo przygotować go w warunkach domowych, a jego skład ziołowy każdy z nas może dopasować indywidualnie, do własnych potrzeb. Warto ten specyfik mieć w domu zwłaszcza teraz, gdyż Oxymel obniża gorączkę, działa przeciwzapalnie, podnosi odporność, wspomaga trawienie, jest lekiem na suchy, uporczywy kaszel, pomaga uzupełnić poziom elektrolitów, które tracimy pocąc się intensywnie np. w czasie grypy. Jakby tego było mało - przyda nam się również... w kuchni😉. Oxymel to świetna marynata do sałatki, wzbogaci smak niejednego sosu, a nawet zupy. Jak go zrobić ? Podstawowy przepis to : 3 części miodu, 1 część octu i wybrane zioła. Wszystkie składniki muszą być oczywiście dobrej jakości. Ja używam miodu od miejscowego pszczelarza, a octu jabłkowego w jakości bio 5, 6 %. Zioła, które znajdą się w naszym oxymelu wybieramy sami, w zależności od tego, co nam dolega, bądź jakie zioła szczególnie lubimy. W moim oxymelu znalazła się ostatnio dzika róża, ze względu witaminę C i jeżówka na podniesienie odporności. Oxymel z jagodami to dobry wybór, jeśli chcemy przekonać do stosowania go dzieci 😀.
Istnieją 2 sposoby przygotowania wyciągu leczniczego.
Wariant 1 :
Zioła zalewamy octem w proporcji 1/3 ziół na 2/3 octu (zioła nie mogą wystawać ponad powierzchnię, żeby nie zapleśniały)i odstawiamy na ok. 10 dni. Po tym czasie filtrujemy przez sitko i łączymy z miodem. Przelewamy do ciemnej butelki.
Wariant 2:
Zioła zalewamy miodem na przynajmniej jedną fazę księżycową (choć lepiej dłużej), filtrujemy przez sitko, mieszamy z octem i przelewamy do ciemnej butelki.
Stosowanie :
2 łyżki oxymelu na czczo przed śniadaniem, bądź rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody lub herbaty wzmacniają układ odpornościowy
1 łyżka na czczo bądź rozpuszczona w szklance wody wspomaga trawienie
Upalnym latem oxymel rozpuszczony w wodzie świetnie gasi pragnienie i jest idealny na dłuższe wędrówki. Spróbujcie sami ...Tylko nie czekajcie, aż do lata...😏
Komentarze
Prześlij komentarz