Przejdź do głównej zawartości

Oxymel czyli eliksir życia

Oxymel - co to właściwie jest ? Otóż w małym uproszczeniu, Oxymel to nic innego  jak po prostu "kwaśny miód", którego podstawę stanowią dwa produkty fermentacji, to jest miód i ocet oraz zioła. Ten wzmacniający organizm eliksir znany i powszechnie stosowany był już w antyku. W średniowiecznej Europie do jego popularyzacji przyczyniły się klasztory. Dziś, odkryty na nowo, zyskuje coraz szersze grono zwolenników; zwłaszcza, że bardzo łatwo przygotować go w warunkach domowych, a jego skład ziołowy każdy z nas może dopasować indywidualnie, do własnych potrzeb. Warto ten specyfik mieć w domu zwłaszcza teraz, gdyż Oxymel obniża gorączkę, działa przeciwzapalnie, podnosi odporność, wspomaga trawienie, jest lekiem na suchy, uporczywy kaszel, pomaga uzupełnić poziom elektrolitów, które tracimy pocąc się intensywnie np. w czasie grypy. Jakby tego było mało - przyda nam się również... w kuchni😉. Oxymel to świetna marynata do sałatki, wzbogaci smak niejednego sosu, a nawet zupy. Jak go zrobić ? Podstawowy przepis to : 3 części miodu, 1 część octu i wybrane zioła. Wszystkie składniki muszą być oczywiście dobrej jakości. Ja używam miodu od miejscowego pszczelarza, a octu jabłkowego w jakości bio 5, 6 %. Zioła, które znajdą się w naszym oxymelu wybieramy sami, w zależności od tego, co nam dolega, bądź jakie zioła szczególnie lubimy. W moim oxymelu znalazła się ostatnio dzika róża, ze względu witaminę C i jeżówka na podniesienie odporności. Oxymel z jagodami to dobry wybór, jeśli chcemy przekonać do stosowania go dzieci 😀.

Istnieją 2 sposoby przygotowania wyciągu leczniczego. 

Wariant 1 :

Zioła zalewamy octem w proporcji 1/3 ziół na 2/3 octu (zioła nie mogą wystawać ponad powierzchnię, żeby nie zapleśniały)i odstawiamy na ok. 10 dni. Po tym czasie filtrujemy przez sitko i łączymy z miodem. Przelewamy do ciemnej butelki.

Wariant 2:

Zioła zalewamy miodem na przynajmniej jedną fazę księżycową (choć lepiej dłużej), filtrujemy przez sitko, mieszamy z octem i przelewamy do ciemnej butelki. 

Stosowanie :

2 łyżki oxymelu na czczo przed śniadaniem, bądź rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody lub herbaty wzmacniają układ odpornościowy

1 łyżka na czczo bądź rozpuszczona w szklance wody wspomaga trawienie


Upalnym latem oxymel rozpuszczony w wodzie świetnie gasi pragnienie i jest idealny na dłuższe wędrówki. Spróbujcie sami ...Tylko nie czekajcie, aż do lata...😏


Komentarze

Masz pytanie?

Popularne posty z tego bloga

Oxymel 4 złodziei - przepis na...:)

 Historia rzezimieszków grasujących w południowej Francji w 1720 roku wróciła na salony wraz z wybuchem pandemii Covid 19. Dlaczego? bo tak jak wtedy, w czasie zarazy, tak i dziś, ludzie szukają sposobów na wzmocnienie odporności, aby skutecznie walczyć z wirusem... Ale co do samej opowieści...słów parę... W czasie wybuchu epidemii dżumy we Francji w XVIII w. mieszkańcy zamykali się w domach w obawie przed chorobą i śmiercią. Tylko czterej rozbójnicy grasowali w tym czasie z powodzeniem po okolicy, plądrując opustoszałe domy ofiar zarazy, bez obawy o własne zdrowie i życie. Kiedy wreszcie udało się ich schwytać, władze zaproponowały im złagodzenie kary, w zamian za wyjawienie sekretu na utrzymanie dobrego zdrowia. Okazała się nim być mikstura ziołowa, macerat octowy, którą rozbójnicy nacierali dłonie, stopy i twarz. Oryginalny przepis nie zachował się do naszych czasów, ale ziołowa mieszanka, która zadziałała cudotwórczo, w formie olejku, octu czy oxymelu, odtwarzana jest na wiele ...

Świerk i jego właściwości lecznicze

 Za oknem leży już pierwszy śnieg, mróz daje się we znaki, ale nie oznacza to, że czas zbiorów się zakończył. Wbrew pozorom natura ma nadal wiele do zaoferowania. Począwszy od jemioły (o której właściwościach leczniczych pisałam w zeszłym tygodniu), poprzez igły i szyszki drzew iglastych, a skończywszy na żywicach naszych rodzimych drzew. Zapraszam więc na spacer po lesie 😊... Świerk - drzewo iglaste, wiecznie zielone, z rodziny sosnowatych, jedno z największych w Europie. Jak je rozpoznać? M.in. po szyszkach, które zwisają na dół (w przeciwieństwie do jodły). Igły świerku są bardzo kłujące i sterczące, nie rosną płasko, jak te jodłowe. Można je zbierać cały rok, ale szczególnie zimową porą mogą nam się przydać. Ponieważ właśnie teraz najwięcej czasu spędzamy w pomieszczeniach zamkniętych, warto sięgnąć po igły świerku i użyć ich do okadzania domu. Olejki eteryczne zawarte w igłach świerkowych działają odkażająco, antywirusowo i antybakteryjnie. W połączeniu z jałowcem i bylicą mo...